niedziela, 25 marca 2012

Rafaello malibu





  • 2 posiekane trawki cytrynowe,
  • 3 listki limonki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki maki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • syrop kokosowy,
  • 20 dag masła, 
  • ½ litra mleka kokosowego,
  • rum,
  • sok z limonki,
  • 25 dag wiórków kokosowych,
  • krakersy
Mąki rozmieszać w niewielkiej ilości zimnego mleka. Resztę mleka wlać do garnuszka, dodać trawę cytrynową, listki limonki, cukier i gotować na małym ogniu.  Mleko przecedzić, doprawić syropem kokosowym do smaku, dodać  mleko z mąką, dokładnie mieszać, zagotować. Kiedy mamy gotowy budyń, przykrywamy go dokładnie folią, aby nie utworzył się kożuch i odstawiamy do wystudzenia.
Ucieramy masło na śmietanę, następnie dodajemy po łyżce budyniu. Następnie powoli wlewamy rum i sok z limonki ( rum i sok do smaku, uważając aby nie wlać za dużo). Dodajemy 200 gram wiórków i mieszamy.
Formę wykładamy folią i układamy na niej krakersy, na to połowę masy, warstwę krakersów i resztę masy. Posypujemy wiórkami. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. 


1 komentarz:

  1. O Matko Bosko!!!!! Jak nie przepadam za słodyczami, tak już dostaję ślinotoku:)) Pycha!!

    OdpowiedzUsuń