piątek, 4 maja 2012

Krem – mus z białych szparagów




  • 3 pęczki szparagów
  • sól,
  • cukier,
  • 150 ml śmietanki kremówki,
  • i 1 nabój do syfonu

Szparagi umyć, obrać, odłamując końcówki – resztek nie wyrzucać.
Zagotować wodę, dodać łyżeczkę soli i łyżkę cukru. Wrzucić do niej obierki szparagów. Gotować około 15 minut. Obierki wyrzucić, a do wywaru włożyć połamane szparagi. Gotować do miękkości. Gdy ostygną wyjąć je z wywaru, zmiksować i przetrzeć przez sito. Wywar odparować.
Połączyć przecier szparagowy z wywarem, doprawić do smaku solą i cukrem. Przecieru z wywarem powinno być 350 ml.
Do syfonu wlać masę szparagową, dolać śmietanę.
Mus „wycisnąć” do wysokich kielichów, podawać z mini tostami pszennymi.
Ja użyłam portugalskie mini tosty pszenne- delikatne.

 
Wino do szparagów:
RIESLING KABINETT
Rocznik: 2011
Producent: Peter Mertes
Kraj: Niemcy
Region: Mosela
Szczep: Riesling
Barwa: białe
Wytrawne: półwytrawne
Cena: około 35 zł
Dostępność: Makro C&C

Wino produkowane z króla białych szczepów Rieslinga. Wychowywane nad Moselą wina są niepowtarzalne w swojej klasie.
Riesling Kabinett od Petera Mertesa stanowi naturalne doskonałe połączenie z kremem ze szparagów Joasi.
W bukiecie wina dominują subtelne aromaty: grejpfruta, brzoskwini, a dla „wąchaczy” nie będą obce aromaty świeżej soczystej trawy w kieliszku. Na podniebieniu, rześkie, orzeźwiające, z odrobiną pikantności na zakończeniu i szczyptą lukrecji.
Dzięki doskonałej równowadze słodyczy z owocową kwasowością stanowi nierozerwalne połączenie z szparagami Joasi. Takie zestawienie potrawy z winem będzie prawdziwą ucztą dla wszystkich ceniących sobie dobry styl w kuchni.
                       Smacznego!!!
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz 


P.S. Jeżeli nie uda Wam się zdobyć tego konkretnego wina, do kremu z szparagów Joasi będą dobre Rieslingi z późnych zbiorów. W przypadku pozostałych Rieslingów ważna będzie deklaracja pół wytrawności wina.



2 komentarze: