sobota, 28 lipca 2012

Fasola zapiekana

  • 500 gram fasoli - fasola wrzawska,
  • wędzonka- kiełbasa, boczek… co kto ma pod ręką, około 1 kg,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 pomidor,
  • spora garść cząbru,
  • listek laurowy,
  • oliwa,
  • pieprz z kolendrą,
  • sól.

Fasolę zalać zimną wodą i odstawić na kilka godzin – dzięki temu krócej będzie się piekła. Nie namoczona może się piec do 4 godzin, natomiast po namoczeniu 1,5-2 godzin.
Fasolę przełożyć do naczynia do zapiekania, ułożyć pokrojoną wędzonkę, obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku, listek laurowy, pomidora całego,  posypać cząbrem i polać oliwą. Zalać wodą na wysokość około 1,5 cm nad poziom fasoli. Nie solić. Naczynie szczelnie zakryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 1,5 godzinie zajrzeć czy fasola już jest gotowa i w razie potrzeby dolać gorącej wody i piec dalej.
Gdy fasola będzie odpowiednio miękka, wyjąć z piekarnika, posypać pieprzem z kolendrą, całość zamieszać i podawać.

 „Fasola wrzawska” - czyli fasola „Piękny Jaś” tyczny


„„Fasolę wrzawską” uprawia się na obszarze sołectw, położonych na terenie trzech gmin (Gorzyce, Zaleszany i Radomyśl nad Sanem) w powiatach tarnobrzeskim i stalowowolskim w województwie podkarpackim.  W dniu 13 stycznia 2012 roku  fasola wrzawska została zarejestrowana przez Komisję Europejską jako chroniona nazwa pochodzenia (rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 22/2012 z dnia 11 stycznia 2012 r.). Jest to już trzydziesty trzeci polski produkt zarejestrowany w unijnym systemie chronionych nazw pochodzenia, chronionych oznaczeń geograficznych i gwarantowanych tradycyjnych specjalności.”
12 sierpnia w Wrzawach odbędzie się święto fasoli.

A jak pyszna była fasolówka z tej fasoli… na majowym festynie pod SGGW.



3 komentarze:

  1. Z Twojego przepisu tez pewnie jest smaczna.Nigdy nie wpadłam na to, żeby ja upiec.Ciekawy pomysł i mało roboty.

    OdpowiedzUsuń