poniedziałek, 2 lipca 2012

Lody w kwiatach cukinii, w tempurze



  • 12 kwiatów cukinii, lepiej męskie gdyż cukinia nie będzie nam potrzebna,
  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • ¾ szklanki mąki kukurydzianej,
  • łyżeczka zmielonego chilli,
  • pół płaskiej łyżeczki soli,
  • woda mineralna gazowana,
  • olej do głębokiego smażenia,
  • 0,5 litra lodów śmietankowych.

Obie mąki wsypać do miski dodać sól i chilli wymieszać, mieszając wlewać wodę. Powinniśmy otrzymać masę o konsystencji gęstej śmietany.
W garnku rozgrzać olej. 


Z kwiatów wyjąć pręciki (kwiaty z lodami są bardzo delikatne i to chyba jedyny przypadek, gdy mi przeszkadzają), do kwiatów wkładać lody, płatki na końcach zakręcać, zanurzać całe kwiaty w cieście i delikatnie wkładać ( nie wrzucać) do oleju. Chwilę smażyć, wyjmować na ręcznik papierowy.
Od razu podawać.



2 komentarze:

  1. Asiu:) wow - a jakie lody bez mleka i śmietany polecisz?

    OdpowiedzUsuń
  2. sorbet cytrynowy chyba najbardziej, chociaż nie wiem jak one wytrzymują obróbkę cieplną... trzeba by spróbować....

    OdpowiedzUsuń