środa, 25 lipca 2012

Tarta z jagodami

Przepis odkurzony ale sympatyczny.
  • 250 gram mąki,
  • 125 gram masła,
  • 1 jajko,
  • 100 gram cukru,
  • szczypta soli,
  • można dodać wanilię lub skórkę cytrynową,

  • 3 białka,
  • 6 łyżek cukru,

  • 500 gram jagód,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka cukru,
  • 4 łyżki gęstego przecieru malinowego,
Mąkę, sól, zimne masło, jajko, cukier i cukier waniliowy włożyć do miksera i szybko, krótko zmiksować. Zebrać ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Wyjąć, ostudzić.
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą, dodać cukier i jagody. Zagotować. Ostudzić.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę.
Ciasto posmarować przecierem malinowym, ułożyć na nim jagody i całość przykryć ubitym białkiem. Zapiekać aż beza zrobi się lekko brązowa.




1 komentarz: