środa, 22 sierpnia 2012

Brokuł gałązkowy



Brokuł gałązkowy ma  ciemnofioletowe zabarwienie, a w smaku wyczuwalną nutę szparagów i dlatego też nazywany jest brokułem szparagowym. Brokuł gałązkowy posiada szereg pędów rosnących wzdłuż pędu głównego, zakończonych małymi główkami, na które składają się ciemnofioletowe pąki. Fioletowy brokuł zawiera więcej witamin i składników mineralnych niż brokuł zielony.


Brokuły oczyścić, jeżeli gałązki są bardzo młode i świeże można nie obierać, oderwać brzydsze liście, umyć.
Gotować we wrzącej osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Cukru daję dwa razy tyle co soli czyli ½ łyżki soli i 1 łyżka cukru. Brokuły gotować 4-5 minut. Wyjąć osączyć. Można podawać na ciepło „po polsku” czyli z zasmażką z bułki tartej lub migdałów z masłem lub na zimno z ostrym sosem.
Sos można zrobić z oliwy, cytryny, posiekanego chilli, soli, cukru.


Brokuł gałązkowy na polu u Państwa Majlertów.

5 komentarzy:

  1. i po ugotowaniu robi się zielony? szkoda.... muszę poszukać bo nie jadłam tego dziwoląga jeszcze

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. niestety tak :( U państwa Majlertów można kupić, może w niedzielę będą mieli.

      Usuń
  2. W życiu nie widziałam i nie jadłam:) Ale lubię brokuły więc i tego pewnie bym zjadła:)

    OdpowiedzUsuń
  3. ale fajny - świetnie się prezentuje

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń