piątek, 31 sierpnia 2012

Słodka konfitura z brzoskwiń


  • 4 kilogramy brzoskwiń,
  • 1,5 kilograma cukru,
  • 3 laski wanilii,
  • 2 trawy cytrynowe,
  • 2 limonki,
  • 400 ml jasnego rumu,

Brzoskwinie umyć i obrać obieraczką do miękkich warzyw. Wyjąć pestki. Można pokroić na ćwiartki lub zostawić połówki… zależy od wielkości owoców.
Do dużego garnka włożyć owoce i dodać cukier. Postawić na niewielkim ogniu, aby cukier się nie przypalił. Ponieważ mam kuchnię gazową stawiam garnek na płytce. Jeżeli najpierw chcemy rozpuścić cukier wówczas należy dodać trochę wody, ja unikam dodawania wody, dlatego wrzucam od razu owoce i cukier.
Laski wanilii przeciąć wzdłuż i drobno pokroić, trawę cytrynową rozgnieść – rozbić. Dodać do owoców. Gotować 30 minut od zagotowania. Odstawić do ostudzenia najlepiej do następnego dnia.


Następnego dnia konfiturę gotować również 30 minut od zagotowania. Pod koniec gotowania dodać sok z limonki oraz rum. Wyjąć trawę cytrynową.
Konfiturę wkładać do wyparzonych słoików, zakręcać i ustawiać dnem do góry. Do słoików staram się wkładać owoce z minimalną ilością płynu – syropu. To, co zostaje wlewam do oddzielnych słoików i wykorzystuję do słodzenia kompotów lub do herbaty.
Nie dodaję środków żelujących.




3 komentarze: