sobota, 11 sierpnia 2012

Cappuccino z dyni - zupa krem z dyni


Cappuccino dyniowe – zupę z dyni, przygotowałam z dyni piżmowej odmiany Muscade de Provence.

  • 1, 5 l bulionu warzywnego,
  • 700 gr obranej dyni,oliwa lub olej słonecznikowy,
  • 1 łyżeczka kolendry mielonej,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 3 cebule,
  • 200 ml śmietany 36%,
  • 80 gr prażonych pestek dyni,


Do dużego garnka wlać 2 łyżki oliwy, podsmażyć na niej posiekane cebule i przyprawy - kolendrę, kmin, cynamon i imbir. Następnie dodać pokrojoną lub startą dynię – podsmażyć 3 minuty i zalać bulionem. Gotować aż dynia będzie miękka. Następnie całość zmiksować i przetrzeć przez sito. Zagotować i w miarę potrzeby odparować lub dodać trochę bulionu. Doprawić do smaku.
Śmietanę ubić, doprawić solą, pieprzem i curry. 
Podawać w szklankach lub filiżankach. Nalać zupę do ¾ wysokości, uzupełnić bitą śmietaną i posypać siekanymi lub zmiksowanymi ziarnami dyni.



a tak rosną dynie Muscade de Provence na polu u Państwa Majlertów 



9 komentarzy:

  1. Zapewne dobre i bardzo zdrowe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta surówka mi się podoba. Napewno smaczna, a co najważniejsze - szybka w przygotowaniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo szybka, tyle co obrać warzywa a ściera się samo... przy użyciu robota....a le i na zwykłej tarce to nie problem...

      Usuń
  3. Cappuccino z dynii brzmi ciekawie choc przyznam zaskoczylo mnie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dzięki temu cappuccino polubiłam dynię i zupy z dyni

      Usuń
  4. uwielbiam surówkę z dyni a cappucino sobie zrobię przy okazji bo fajnie wygląda

    OdpowiedzUsuń