poniedziałek, 10 września 2012

Knedle z grzybami, z opieńkami


Ziemniaki umyć (nie obierać) i ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane odcedzić i odparować, odstawić do ostygnięcia.
Opieńki oczyścić, robaczywe wyrzucić, umyć.
Na patelni rozpuścić masło, dodać opieńki i dusić 15 minut dodać przyprawy. 
Cebulę pokroić w półplasterki, poddusić na maśle. Połączyć cebulę z grzybami, chwilę razem dusić, doprawić solą i pieprzem. (Można użyć opieńki duszone ze słoika. Po wyjęciu ze słoika połączyć z cebulą i poddusić). Ziemniaki przetrzeć przez sito. Do ziemniaków dodać obie mąki, jajka oraz olej, posolić. Szybko zagnieść ciasto. Ciasto ziemniaczane nie lubi długiego wyrabiania ani leżenia, dlatego zagniatamy je, gdy farsz jest gotowy.
Stolnicę lub blat wysypać mąką. 



Ręce oprószyć mąką, brać partiami ciasto, formować walec i odcinać odpowiedniej wielkości kawałki, rozklepywać je, na środku kłaść grzyby i formując kule zlepiać ciasto.
Wkładać do wrzącej osolonej wody, gotować na wolnym ogniu 5 minut od wypłynięcia.
Można podawać z masłem, sosem grzybowym, skwarkami z boczku….




  • 1,5 kilograma ziemniaków,
  • 2 jajka,
  • 300 gram mąki,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki oleju,
  • 400 gram opieniek,
  • 1 cebula,
  • sól,
  • pieprz,
  • listek laurowy,
  • masło,




7 komentarzy:

  1. knedelki jak knedelki - wiadomo:-))) ale lasek ze zdjęcia....widać, że mało deptany..ech, szkoda mówić:-))

    OdpowiedzUsuń
  2. z grzybami muszą mega smakować

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałe! Wpraszam się na dużą porcję;P
    Pysznie u Ciebie!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Grzyby w każdej postaci:)) Mogą być i w knedlach:)

    OdpowiedzUsuń