czwartek, 27 września 2012

Sałatka z figami i z serem z pleśnią niebieską



  • 4 figi,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 50 ml porto,
  • 1 brzoskwinia,
  • 8 truskawek,
  • sałata rzymska – kilka listków,
  • sałata fryzyjska – kilka listków,
  • ½ ogórka,
  • 150 gram sera z niebieską pleśnią,
  • krem balsamiczny.


Owoce i warzywa umyć i osuszyć. Figi przekroić na ćwiartki. Na patelni rozpuścić cukier  (trzeba uważać aby nie przypalić cukru, nie mieszać go na patelni), położyć na nim figi przekrojoną stroną do dołu, chwilę podsmażyć, wlać porto zapalić. Obrócić figi na drugą stronę. Po chwili figi zdjąć. Sos chwilę odparować, polejemy potem nim sałatkę.
Truskawki odszypułkować i przekroić na pół, brzoskwinie obrać, przekroić na pół wyjmując pestkę pokroić na cząstki, ser pokroić w kostkę lub trójkąty. Ogórka pociąć wzdłuż na cieniutkie plastry.
Liście sałat ułożyć na talerzu, na nich ułożyć figi, truskawki, ser, brzoskwinię i zwinięte plastry ogórka.
Całość polać sosem z fig oraz skropić kremem balsamicznym.



Do sałatki z figami i z serem z pleśnią niebieską Joasi polecam Offley Ruby Porto. Ogólnie dostępne,
cena około 60 zł.
Wino w kolorze soczystej czereśni. Na nosie uwodzi delikatnością owocowych nut, na podniebieniu skoncentrowane z dobrze wyczuwalną owocową słodyczą. Wina wzmacniane typu Poro to niezastąpiony dodatek, który doskonale sprawdza się w połączeniu z sałatkami takimi jak:
kolorowymi i inspirującymi sałatkami Joasi.
Specjalista ds. wina Bernadeta Jarosz

P.S. Owoce fig, to często dodatek do sałatek, mięs są przetwarzane także na dżemy czy konserwy.
Są także podstawą na południu Europy dla wina figowego. Suszone i podprażone figi stosuje się jako
namiastkę kawy, która dzięki substancjom zawartym w bielmie ma lekko orzechowy posmak.

5 komentarzy: