wtorek, 25 września 2012

Wine & Food Open Day – część 1


Już po raz trzeci odbyło się  na warszawskim Służewcu spotkanie z cyklu Wine & Food Open Day. Organizatorami byli Noble Concierge oraz Centrum Wina. Pierwsza edycja odbyła się w 2010 roku pod nazwą Wine & Food Noble Day. W 2011 roku zmieniono nazwę na Wine & Food Open Day.
Każda edycja różni się od poprzedniej. Są zmiany na lepsze i czasem na … gorsze.



Zacznę od tej gorszej- w tym roku nie było komentowanych degustacji win, szampanów, koniaków…. Nie wiem czy wynikało to ze znikomego zainteresowania w zeszłym roku, czy były inne powody. Wielka szkoda.
A teraz przechodzimy do tych lepszych:
- Wspaniała organizacja warsztatów kulinarnych. Estetyczne stoły, szybkie i sprawne sprzątanie po jednych i przygotowanie do następnego spotkania z wyśmienitym szefem kuchni.
- Sporo miejsca do odpoczynku, wystawione stoły i wygodne krzesła na których można było na chwilę przysiąść – niestety niektóre były okupowane przez grupy zaradnych gości. Np. 6 miejsc ciągle zajętych przez dwie wymieniające się osoby… no, ale to już nie wina organizatorów….
- Dach przysłonięty i zamontowane wiatraczki, dzięki czemu w namiocie było przyjemnie.
- Mi osobiście bardziej podobał się wystrój stoisk restauracji serwujących dania jak również stoisk z winami.
- No i jak zwykle swobodny dostęp do kawy i innych napojów.


Centrum Wina wystawiło ponad 400 win z 32 winnic: z Argentyny, Australii, Chile, Francji, Gruzji, Hiszpanii, Nowej Zelandii, Polski, Portugalii, RPA, USA, Węgier, Włoch.


Ja nie mogłam odejść od stoiska z Węgierskimi winami gdzie prezentowano tokaje z winnicy TokajOremus. Największą moją uwagę zwrócił tokaj Late Harvest – winogrona  z późnych zbiór, częściowo dotknięte szlachetną pleśnią botrytis (40%). Starzone w dębowych węgierskich beczkach przez 4-6 miesięcy. Wino eleganckie, słodkie i świeże zarazem. Wyczuwalny aromat cytrusów. Zdecydowanie dla mnie to wino wygrało z tokajami 3 i 5 puttonowymi.


Z czerwonych win na uwagę zasługiwały wina z argentyńskiej winnicy Trapiche. A Szczególnie Viña Jorge Miralles Malbec 2008, Mendoga (La Consulta – Valle de Uco), Trapiche
Czerwone wytrawne wino o intensywnej rubinowej barwie z ceglastą czerwienią w pierścieniu, co świadczy o już posuniętych latach tego wina. Na nosie wyczuwalne przyjemne aromaty świeżej kawy, wiśni z odrobiną nuty dębu w tle. Na podniebieniu uderza skoncentrowana bogata słodycz, która szybko rozpływa się w ustach. Dokładnie to samo wino którym ostatnio zachwycałyśmy się z Bernadetą na degustacji win z Argentyny.




Do miana jednego z najlepszych win może pretendować wino wyprodukowane w Hiszpanii w regionie Rioja w  Finca Valpiedra, S.L. nad rzeką Ebro - Finca Valpiedra Reserva 2007 Rioja D.O.C.
Jest to wino wieloszczepowe ze zdecydowaną przewagą tempranillo oprócz tego cabernet sauvignon i mazuelo.
Starzone jest przez 22 miesiące w nowych dębowych beczkach.
Kolor rubinowo-wiśniowy bardzo głęboki.
Bogate w aromaty czerwonych owoców, kawy i wanilii.
Mocna mineralność
W smaku jest winem potężnym ale z bardzo dobrze zrównoważonymi taninami.











1 komentarz: