środa, 24 października 2012

Jabłka pieczone


Pieczone jabłka - jako przekąska, deser, podwieczorek, lub jako dodatek do mięs, szczególnie do drobiu. 


  • jabłka na osobę jedno lub dwa
  • łyżeczka miodu na jabłko,
  • łyżeczka przecieru z żurawiny na jabłko



Jabłka - ja używam renetę, najlepiej złotą renetę,  generalnie powinny być to
jabłka kwaskowe, twarde - umyć, osuszyć. Ściąć wierzch, delikatnie wyciąć pozostałości kwiatu, odłożyć. Jabłka delikatnie wydrążyć – tak aby nie zrobić  w nich dziury a pozbyć się gniazda nasiennego.


Do powstałego otworu włożyć łyżeczkę miodu a następnie łyżeczkę żurawin. Można dodać kilka listków tymianku. Jabłka przykryć ściętymi wierzchami. Zawinąć w papier do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 35-40 minut – zależy to od wielkości jabłek i od tego czy wolimy jabłka trochę twardsze czy bardziej upieczone. Jabłka można podawać jako deser, przekąska lub jako dodatek do pieczonych mięs, drobiu...




5 komentarzy:

  1. Jadłam ostatnio jak byłam dzieciaczkiem;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja piekę bez papieru i też dobrze wychodzą:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jedna zaleta pieczenia w papierze - cały sok zostaje, nie rozpływa się....no i aromaty pozostają :)

      Usuń