sobota, 12 grudnia 2020

sałatka śledziowa z ziemniakami


  • 200 g śledzi w oleju,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 2 papryki pomidorowe kiszone lub jedna czerwona papryka,
  • ½ cebuli cukrowej,
  • ½ jabłka winnego,
  • 1 duży ziemniak – ja użyłam ziemniaka fioletowego,
Filety śledzi przekroić wzdłuż na pół a następnie w 0,5 szerokości kawałki.
Cebulę drobno posiekać. Ziemniaka umyć i ugotować w "mundurku", w osolonej wodzie ok. 20 minut - nie rozgotować. Jabłko, paprykę, ogórki ( obrane ze skórki), kartofla pokroić w kostkę. Całość przełożyć do miski.



  • sos:
  • 1 żółtko,
  • 150 ml oleju,
  • 2 łyżeczki musztardy miodowej,
  • sok z ½ cytryny,
  • sól,
  • cukier
Żółtko ze sparzonego wcześniej jajka, ubić razem z sokiem cytrynowym. Ubijać dalej dodając po trochę olej. Gdy sos jest gęsty dodać musztardę i wymieszać. Doprawić cukrem, solą, sokiem cytrynowym.
Dodać sos do sałatki i delikatnie wymieszać.

3 komentarze: