sobota, 13 października 2012

Salsa verde – zielony sos



  • opakowanie tomatillo,
  • pół zielonej papryki,
  • pół zielonego chilli,
  • 1 duży lub dwa mniejsze ząbki czosnku,
  • 1 nieduża cebula cukrowa,
  • pół pęczka kolendry,
  • sól

Tomatillo wyjąć z łusek/ łupinek. Z chilli i papryki usunąć pestki.
Tomatillo, paprykę, chilli umyć, wysuszyć. Razem z nieobranym czosnkiem ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni. Piec około 15 minut. Wszystko włożyć do foliowej torebki lub słoika i zamknąć. Gdy ostygnie zdjąć skórę i cały miąższ przełożyć do miksera, zmiksować, przełożyć do miski. Cebulę bardzo drobno posiekać. Liście kolendry posiekać niezbyt drobno.
Wszystko połączyć, posolić i wymieszać.



Tomatillo można kupić u Pana Macieja Jabłońskiego.

2 komentarze: