wtorek, 9 października 2012

Smaki Portugalii… - część 1


W sobotę, 6 października w Delikatesach Esencja przy Marszałkowskiej odbyła się degustacja produktów z Portugalii importowanych przez firmę Smaki Portugalii. http://www.smakiportugalii.pl


Można było skosztować sardynki, tuńczyki, makrele… zamknięte w puszkach.
Wspaniałe sardynki firmy Ramirez w oleju lub oliwie z oliwek czy z pomidorami, w tym sardynki które przed zamknięciem w puszce są pozbawiane skóry i ości i mimo tego wyglądające jak sardynka a nie papka.



Tuńczyki w postaci filetów w oliwie oraz wyjątkowy produkt – najwyżej ceniona część brzuszna tuńczyka TORO.


Spróbować można było również wspaniałej makreli, dorsza, oliwek oraz kwiatu solnego. 



Nie można tu pominąć oliw. Wszystkie zasługujące na szczególną uwagę. Trzy z nich uznane za Frantoio Franci - z Toskanii (Włochy) Castilllo de Canena - z Andaluzji (Hiszpania) i Quinta Vale do Conde - z Trás-os-Montes (Portugalia) znalazły się na liście 51 najlepszych oliw świata 2011/2012. Po za nimi była też oliwa Angelica o niespotykanym w sklepach poziomie kwasowości 0,1.



Gwiazdą dnia był tuńczyk:
„Przysmak z tysiącletnią przeszłością - Muxama – suszony tuńczyk
Suszonego tuńczyka wymyślono ponad 2000 lat temu. Przez tysiąclecia zaspokajał podniebienia królów i zwykłych śmiertelników. Dzielni rybacy stawiając czoła szalejącemu oceanowi , łowili największe tuńczyki i wybierali najbardziej soczyste płaty mięsa, by następnie zakonserwować je solą morską i wysuszyć w gorącym śródziemnomorskim słońcu.
Dziś All Med Gourmet zachowuje te same techniki produkcji, których używali Fenicjanie i Rzymianie, którzy przeszli przed wiekami przez ziemie Algarve na południu Portugalii, pozostawiając po sobie niezwykłe dziedzictwo”


Pani Marzena cały czas dbała o gości donosząc co rusz nowe smakołyki – sama przygotowywała różne pasty, przekąski.




Natomiast Pan Gonçalo dbał aby każdy mógł spróbować wszystkiego tak jak należy – tu troszkę kwiatu solnego, tu trochę oliwy….



2 komentarze: