sobota, 29 grudnia 2012

Tort makowy z kremem karmelowym i czekoladowym



Przepis na biszkopt znowu z „Kuchni Polskiej”, pod redakcją Stanisława Bergera.


  • Ciasto:
  • 250 g maku,
  • 8 jajek,
  • 230 g cukru,
  • 60 g bułki tartej,
  • 3 łyżki mielonych migdałów,
  • wanilia,
  • skórka cytrynowa,
  • 1 łyżka miodu wielokwiatowego lub lipowego,
  • Krem karmelowy:
  • 3 żółtka,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 50 ml brandy,
  • 2-3 łyżki wody,
  • 500 g mascarpone
  • Krem czekoladowy:
  • 3 żółtka,
  • 2-3 łyżki cukru pudru,
  • 50 gram gorzkiej czekolady,
  • 50 ml brandy,
  • 500 g mascarpone
Ciasto: mak wypłukać, zalać litrem wrzącej wody i gotować na najmniejszym ogniu 30 minut. Następnie porządnie odcedzić i zemleć. Można kupić mak mielony i wówczas należy go tylko zalać wrzątkiem. Mak wymieszać z miodem.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, pod koniec ucierania dodać startą skórkę ze sparzonej cytryny i wanilię.
Na masę makową wysypać bułkę tartą, migdały, wyłożyć utarte żółtka i białka. Delikatnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 minut. Odstawić do ostygnięcia.
Krem karmelowy: żółtka (oczywiście jajka przed rozbiciem muszą być sparzone) utrzeć z cukrem na pulchna masę. Cukier trzcinowy roztopić na patelni i zrumienić go, dodać brandy i wodę. Zagotować, cukier musi być cały rozpuszczony. Do utartych żółtek dodawać po trochę karmel cały czas ucierając. Następnie dodać mascarpone i wymieszać
Krem czekoladowy: żółtka (oczywiście jajka przed rozbiciem muszą być sparzone) utrzeć z cukrem na pulchna masę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić, dodać brandy i wymieszać. Do utartych żółtek dodać czekoladę a następnie mascarpone i wymieszać.
Biszkopt przekroić na pół, pierwszą warstwę posmarować kremem karmelowym, przykryć drugą warstwą i posmarować wierzch oraz boki kremem czekoladowym. Przybrać wiórkami czekolady, karmelem…
Nie używam mas cukrowych gdyż zabijają smak tortu.



na Wigilię polecam również:

oraz dania wigilijne



Do tortu makowego z kremem karmelowym i czekoladowym Joasi polecam: Muscadel, WO Paarl, RPA. Dostępne w sieci sklepów M&P Alkohole i Wina Świata, cena około 52 zł.


Czerwone deserowe wino, nazywane także czarnym muscatem. Wino produkowane na zasadzie porto ze szczepu muscadel. Nos urzeka dojrzałymi aromatami suszonych winogron, wanilii, z dyskretnymi nutami kakao. Na podniebieniu dojrzałe, skoncentrowane, soczyste z dyskretnie zaznaczoną słodyczą. Taka słodkość, jak tort Joasi wymaga godnego słodkiego towarzysza, który będzie ujmować swoją słodyczą i strukturą, a także nie zatraci się w smaku. I właśnie takim winem jest „Czarny Muscadel”.
Smacznego!!!
Specjalistka ds. wina Bernadeta Jarosz

P.S. Gdy mamy na talerzu słodkie desery, gdzie pojawiają się kremy
karmelowe, czekolada, orzechy to jedynym słusznym winem do part są wina wzmacniane.

9 komentarzy:

  1. jest rozkosznie makowy, cudny

    OdpowiedzUsuń
  2. Torcik makowy to jest to!!:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowicie się prezentuje! Zapraszamy do konkursu, do wygrania książka kucharska Roberta Makłowicza wraz z autografem! http://domowe-wypieki.blogspot.co.uk/2012/12/konkurs.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Łał, wygląda imponująco...

    OdpowiedzUsuń
  5. Podany przepis ma jaka średnicę blachy jest przewidziany?

    OdpowiedzUsuń
  6. A karmel do pierwszejmasy ma być wystudzonu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. karmelu nie studzimy, małym strumieniem wlewamy do żółtek :) pozdrawiam

      Usuń