sobota, 16 lutego 2013

Flaki



  • 1,5 kg flaków wołowych- kupiłam oczyszczone ale nie gotowane!

  • 1,5 l dobrego bulionu (wołowego lub wołowego z dodatkiem kurczaka) 

  • marchewka, 
  • 1 mała pietruszka, 
  • nieduży kawałek selera
  • tłuszcz do smażenia (smalec, olej),
  • duża garść majeranku,
  • imbir mielony,
  • gałka muszkatołowa,
  • papryka (może być ostra)
  • sól,
  • pieprz,


Flaki dokładnie umyć, pokroić w paski szerokości około 5 cm, zalać zimną wodą, gdy się zagotuje dodać sól. Gotować około 10 minut. Odlać wodę, flaki dokładnie opłukać pod zimną wodą, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, gotować kolejne 10 minut od zagotowania. 
Powtórnie wylać wodę, flaki opłukać, zalać bulionem i gotować około 3 godzin, do miękkości. 


Marchewkę, pietruszkę, selera pokroić w słomkę, lub zetrzeć na tarce o grubych otworach. Podsmażyć na tłuszczu, wlać 150 - 200 ml wody i dusić do miękkości lub al`dente. 
Flaki wyjąć, pokroić w cienkie paski włożyć z powrotem do wywaru.
Dodać duszone warzywa, przyprawy - majeranek, imbir, gałkę muszkatołową, paprykę, sól, pieprz. Przyprawy dodajemy do smaku.   
Razem gotować około 30 minut.



1 komentarz: