środa, 20 lutego 2013

Fondue serowe


Fondue – narodowa potrawa szwajcarska przyrządzana z twardego sera, białego wina i kirszu. Podstawą jest ser gruyère – ser z mleka krowiego, podpuszczkowy, dojrzewający. W smaku lekko orzechowy.
Według tradycji, podczas jedzenia fondue nie powinno się pić wina. Wino pijemy po zjedzeniu fondue :)

  • 200 g ementalera,
  • 200 g goudy,
  • 200 g gruyère,
  • 300 ml białego półwytrawnego wina,
  • 50 ml wiśniówki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej*,
  • gałka muszkatołowa,
  • imbir mielony,
  • pół ząbka czosnku,
  • łyżeczka do kawy cukru,
Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Naczynie do fondue natrzeć czosnkiem, wlać wino, dodać cukier i doprowadzić do wrzenia. Dodać ser. Cały czas mieszać. Gdy ser się roztopi dodać szczyptę gałki i imbiru. Mąkę rozmieszać z wiśniówką a następnie z niewielką ilością rozpuszczonego sera i całość ciągle mieszając wlać do sera. Zagotować. Garnek ustawić na podgrzewanej podstawce. Podawać ze świeżą, chrupiącą bagietką.
*mąka ziemniaczana sprawi, że masa serowo-winna się nie rozwarstwi



7 komentarzy:

  1. Ciekawe czy dałabym radę sama to zjeść?:))A czy tylko takie sery są najlepsze czy można mieszać dowolne? Ja np. lubię ser (surowy) łagodniejszy co nie znaczy mdły. Teraz nie mogę za często jeść więc nie wiem za bardzo co jest na rynku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nam najbardziej smakuje taki zestaw serów - lata praktyki :)

      Usuń
  2. Zrobilam, ale jak dla mnie za slodkie chyba ten cukier niepotrzebny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może wino trzeba dać mniej słodkie.....ale jak słodsze to faktycznie cukier nie jest potrzebny

      Usuń