wtorek, 5 lutego 2013

Torcik na Walentynki - tort migdałowy z kremem z hibiskusa



Biszkopt:
  • 6 jajek,
  • 160 gram cukru pudru,
  • łyżka soku cytrynowego,
  • 190 gram startych migdałów,
  • 30 gram mąki ziemniaczanej,
  • szczypta soli
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec dodając szczyptę soli.
Do miski wsypać migdały, mąkę, na nie wyłożyć żółtka a następnie białka i delikatnie wymieszać.
Masę podzielić na dwie części. Piec w foremkach w kształcie serc (wysmarowanych masłem i wysypanych bułką tartą lub wyłożonych papierem do pieczenia). Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Upieczone ciasto wyjąć z foremek i odstawić do ostygnięcia.
Krem hibiskusowy
  • 50 gram hibiskusa,
  • 300 ml śmietanki kremówki,
  • 400 ml mleka,
  • 4 zółtka,
  • 20 gram mąki ziemniaczanej,
  • 300 gram miękkiego masła,
  • sok z ½ cytryny,
  • 3 łyżki brandy,
  • 1-2 granaty,
Hibiskus włożyć do garnka, wlać śmietanę i zagotować, odstawić do lekkiego przestudzenia. Przecedzić przez sito, przepłukać mlekiem i dokładnie odcisnąć hibiskus. Powinniśmy otrzymać 500 ml płynu.
Żółtka utrzeć z cukrem i mąką ziemniaczaną na puszysta masę. Dalej ucierając dolewać po trochę gorący płyn hibiskusowy następnie ciągle mieszając zagotować. Mieszając ostudzić.
Masło utrzeć na pulchną masę, dodawać po trochę masę hibiskusową. Następnie dodać sok cytrynowy i brandy. Wymieszać.
Z granatów wyjąć pestki, odcedzić i osuszyć. Sok z nich wypić.
Połowę kremu wymieszać z pestkami granatu. Biszkopty przekroić w poprzek, ułożyć spody obok siebie. Posmarować kremem z pestkami, przykryć pozostałym biszkoptem i posmarować kremem.
Udekorować.
Ja swój torcik obłożyłam masą lukrową, oczywiście czerwoną. 



Do torcika na Walentynki Joanny polecam: Moët & Chanson Nektar Impérial AOC Champagne, Francja. Ogólnie dostępny cena około 180 zł.

Szampan o jasno słomkowej barwie z srebrnymi refleksami z czarującymi delikatnymi perełkami bąbelków wirującymi w kieliszku. Nos to eleganckie aromaty suszonych owoców: rodzynek, fig z unoszącym się dyskretnie aromatem miodu i migdałów w tle. Na podniebieniu orzeźwiający, z doskonale zarysowaną słodyczą w zakończeniu.
Zestawienie hibiskusa i lukrowej słodyczy wymaga odpowiedniego uzupełnienia, z którym idealnie będzie się komponować szampan o najwyższej klasie jakości i dobrego stylu trunków.
Smacznego!!!
Specjalistka ds. wina Bernadeta Jarosz
P.S. „Przy białym wi­nie myśli się o głup­stwach; przy czer­wo­nym wi­nie mówi się głup­stwa; przy szam­pa­nie ro­bi się głupstwa”.(Henri Vidal) To już od Państwa zależy, jaki trunek wybiorą na ten dzień :D Życzę Niezapomnianych Walentynek!!!

3 komentarze:

  1. Pyszny musiał być. Taki lekko kwaskowaty pewnie:) Jak lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To ja poproszę szampana ;)

    Śliczny ten torcik, musiał ciekawie smakować :)

    OdpowiedzUsuń