czwartek, 21 lutego 2013

Zupa z grzybami shi-take




  • 1 litr bulionu,
  • 200 gram grzybów  shi-take,
  • 1 marchewka,
  • 1 cebula,
  • ostra mieszanka przypraw,
  • ½ łyżeczki mielonych suszonych grzybów,
  • kawałek pora ok 7 cm.
  • sól,
  • szczypta cukru,
  • olej do smażenia,
  • 150 gram makaronu grubego japońskiego,

Cebulę i pora pokroić w pół plasterki. Marchewkę pokroić w julienne.
Shi-take oczyścić, opłukać i pokroić w półplasterki.
Warzywa podsmażyć na oleju każde oddzielnie i odkładać do miski. Poddusić grzyby. Dodać razem z warzywami do gorącego bulionu (bulion- najlepiej domowy może być warzywny lub drobiowy). Zagotować, doprawić i ponownie zagotować. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu. Na dnie talerza ułożyć makaron i wyłożyć na niego warzywa z grzybami, uzupełnić wywarem.




2 komentarze:

  1. Uwielbiam grzybową w każdej postaci,serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. O matko jedynooooo!!!! Ja to chcę:) Grzyby,warzywka,bulionik!!:))

    OdpowiedzUsuń