poniedziałek, 4 marca 2013

Sernik wiedeński z herbatą matcha i szafranem

Sernik wiedeński to według mnie najlepszy sernik. Piekę go zawsze bez spodu gdyż uważam, że jest zbędny. Próbowałam piec inne, z czekoladą, krakowski…ale wiedeński zawsze wygrywa. Jednak czasem trzeba coś zmienić, coś dodać, aby nie było zbyt nudno;)


Masa - z herbatą matcha:
  • 500 gram sera białego – używam już mielonego,
  • 50 gram masła,
  • 3 jajka,
  • 170 gram cukru pudru,
  • 5 łyżeczek herbaty matcha,
  • 30 gram cukru z wanilią –domowego wyrobu,
  • skórka z jednej cytryny,
  • łyżka kaszy manny,
  • 50 gram mąki pszennej,
  • sól,
Masa z szafranem:
  • 500 gram sera białego – używam już mielonego,
  • 50 gram masła,
  • 3 jajka,
  • 170 gram cukru pudru,
  • 30 gram cukru z wanilią –domowego wyrobu,
  • skórka z jednej cytryny,
  • 8-10 pręcików szafranu,
  • łyżka kaszy manny,
  • 50 gram mąki pszennej,
  • sól.

Masa z herbatą matcha.
Herbatę wymieszać dokładnie z cukrem pudrem. Miękkie masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, cukier z wanilią, cukier puder następnie partiami ser. Na końcu dodać skórkę cytrynową.
Ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Do masy serowej dodać kaszę oraz mąkę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i bardzo delikatnie, dokładnie wymieszać.
Masa z szafranem.
Pręciki szafranu namoczyć w łyżeczce wody, najlepiej zrobić to dzień wcześniej.
Miękkie masło utrzeć na pulchną masę, dodawać kolejno żółtka, cukier z wanilią, cukier puder następnie partiami ser. Na końcu dodać skórkę cytrynową i wodę z szafranem.
Ubić białka na sztywną masę, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli.
Do masy serowej dodać kaszę oraz mąkę i delikatnie wymieszać. Następnie dodać pianę z białek i bardzo delikatnie, dokładnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia. Na środek wyłożyć masę z herbatą a na wierzch i boki masę z szafranem.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 60 minut.







8 komentarzy:

  1. Chyba faktycznie taki sam serowy najfajniejszy jest. Ja lubię jeszcze z bakaliami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do zwykłego sernika wiedeńskiego zawsze dodaję rodzynki, tu ich nie dałam gdyż uznałam, że będzie już za dużo dobrego :)

      Usuń
  2. i słusznie, że w tej wersji bez rodzynek:-) a wiedeński sernik jest bezkonkurencyjny -pychotka.......

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, sernik wiedeński to jest to!!!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam ten rodzaj sernika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, zdecydowanie wiedeński najlepszy :)

      Usuń
  5. Bardzo ciekawie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń