wtorek, 16 kwietnia 2013

Comber jagnięcy z grilla


Wspaniałe, delikatne… warto spróbować, Miła odmiana w grillowym menu.
  • 1 łyżeczka pieprzu  z kolendrą,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki rozgniecionego czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 2 łyżeczki zmielonego suszonego rozmarynu lub posiekanego świeżego

Comber umyć, osuszyć, natrzeć mieszanką przypraw. Odstawić na 30 minut.


Grillować na tacce około 30-40 minut.


Tussok Jumper Shiraz 2009
Z wielkimi oporami zima odeszła na daleką północ, zatem pora rozpocząć sezon grillowy. Joanna również odkurzyła sprzęt do grillowania, zatem dobieramy wino do grillowanego combra z jagnięciny. Skoro jagnięcina na ruszcie (talerzu J), to skojarzenie dla mnie oczywiste – australijski Shiraz. Tym razem proponuję wino, które od niedawna jest dostępne na rynku – Tussok Jumper Shiraz 2009. Wino pochodzi z jednej z najlepszych do uprawy winorośli okolicy, doliny słynącej z czerwonych gleb - australijskiej Barossa Valley. Zbierane winogrona, które dojrzewały w gorącym klimacie
krainy Oz, dają wino o wspaniałej, głęboko czerwonej barwie, wspaniałym owocowym aromacie, w którym dominują owoce leśne, czarne wiśnie i śliwki, z wyraźną nutą tytoniu i czekolady w tle. W smaku pełne, smaczne o dobrej strukturze i przyjemnym długim finiszu. Polecane do potraw z grilla, jagnięciny itp.
Wino poleca Tomasz Noga, specjalista, znawca win.

2 komentarze:

  1. Zapachniało grillem!Czuję też wiosnę :)))

    Pozdrawiam wiosennie,

    Agata

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowało:) i nawet te pomidorki byly dobre:)

    OdpowiedzUsuń