środa, 3 kwietnia 2013

Naleśniki z serem





Farsz:
  • 3 cebule,
  • olej,
  • sól,
  • młotkowany pieprz z kolendrą,
  • 500 gram sera białego,
  • 4 jajka,
Naleśniki:
  • 400 gram mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • sól,
  • mleko –500 -600 ml,
  • 3 łyżki stopionego masła,
  • cukier.
Do miski wsypać mąkę , wbić  jajka, wlać około 500 ml mleka, szczyptę soli i wszystko wymieszać  mikserem. Dodać  roztopione masło. Wymieszać. Gdy ciasto będzie zbyt gęste dolać więcej mleka. Ciasto odstawić na pół godziny.
Cebule posiekać w kostkę, poddusić na oleju, dodać szczyptę soli i szczyptę cukru. Gdy cebula będzie miękka dodać do rozdrobnionego sera, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem z kolendrą.
Smażyć naleśniki. Na naleśniki kłaść porcję sera, składać brzegi z dwóch stron na 2-3 cm i zwijać w rulonik. Maczać w cieście naleśnikowym i smażyć. Najlepiej na patelni na której dusiliśmy cebulę, dodać tylko troszkę oleju lub masła.


2 komentarze: