sobota, 20 kwietnia 2013

Polędwiczki wieprzowe


  • Polędwiczka wieprzowa
Marynata:
  • ½ łyżeczki anyżu,
  • 7 goździków,
  • 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą lub po ½ łyżeczki obu przypraw,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oleju z orzechów laskowych,
  • 50 ml soku ananasowego,
  • 50 ml wina białego

Goździki zmielić. Wymieszać wszystkie składniki marynaty.
Polędwiczkę wieprzową oczyścić z błon, umyć, osuszyć, natrzeć marynatą i odstawić na godzinę. W trakcie grillowania smarować mięso marynatą.
Grillować na tackach około 30 minut.



Fleur du Cap Pinotage 2009
Do polędwiczek wieprzowych z grilla, marynowanych w aromatycznych przyprawach polecam wino Fleur du Cap Pinotage. To czerwone wytrawne wino będzie świetnym uzupełnieniem do soczystych polędwiczek w dość wyrazistej marynacie. Wino to było
macerowane w małych dębowych beczkach, przez co uzyskało niepowtarzalnie głęboki, rubinowo - czerwony kolor, wspaniały owocowy aromat, w którym dominują nuty czarnych i czerwonych jagód, dojrzałej śliwki, czarnej czereśni z nutą wanilii w tle. W
ustach przyjemne, cieliste, dobrze zbalansowane o bardzo długim przyjemnym finiszu. Idealna kompozycja z soczystym mięsem polędwiczek.
Wino poleca Tomasz Noga, specjalista, znawca win.

1 komentarz: