niedziela, 7 kwietnia 2013

Surówka z kapusty kiszonej





A co to za problem zrobić surówkę z kapusty…. Też tak mi się wydawało, a jednak. Nie u każdego w domu przyrządzano surówkę z kapusty, a jeżeli to każdy ma na nią swój „rodzinny” sposób.
Ja nie wyobrażam sobie surówki z kapusty kiszonej bez cukru i oleju, ale nie jest to tak oczywiste dla wszystkich.
  • 500 gram kapusty kiszonej,
  • 2 łyżki cukru,
  • oliwa lub olej 5-6 łyżek,
  • pieprz.
Kapustę odsączyć – nie płuczę kapusty – pokroić w drobniejsze kawałki.
Włożyć do miski, dodać cukier, oliwę ( lub jak ktoś nie lubi to olej), pieprz i wymieszać.
Proste, a jakie dobre….

5 komentarzy:

  1. Proste a pyszne. Uwielbiam taka surówkę szczególnie gdy jest kwaśna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię taki zestaw. Tylko musowo dobra kapucha musi być:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no tak, taka prawdziwa a nie octem "kwaszona"

      Usuń
  3. a cebulka i jabłuszko...?:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cebulka i kapusta to już, przynajmniej jak dla mnie za dużo....a skoro cebulki nie ma to i jabłuszka też :)

      Usuń