niedziela, 19 maja 2013

Jajecznica ze szparagami




Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie a wygląd i smak świąteczny :) . Idealne na sobotnie lub niedzielne śniadanie, ale nie tylko….
Proporcje na 1 osobę – oczywiście każdy może je dowolnie zmieniać :)
  • 6 - 7 zielonych niezbyt grubych szparagów,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • szczypiorek – ja użyłam szczypiorek czosnkowy.
Szparagi umyć, osuszyć, odłamać twarde końcówki. Pokroić w plastry grubości około 0,5 cm. Czubki odłożyć. Jajka wybić do miseczki. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić szparagi i podsmażyć mieszając około 2 minut. Następnie dodać jajka i smażyć delikatnie mieszając do otrzymania żądanej konsystencji jajecznicy. Nie bełtam jajek przed wlaniem na patelnię, gdyż lubię, gdy najpierw lekko zetnie się białko a dopiero potem mieszam żółtko.
Jajecznicę solę dopiero po usmażeniu, na talerzu. 


2 komentarze:

  1. Wśród majowych pyszności mimowolnie zastosowałam podział :rabarbar na śniadanie, szparagi na kolację. Jakże niepotrzebnie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie podziału nie ma: na śniadanie, obiad i kolację... czekam tylko, aż rodzina się zbuntuje ;)

      Usuń