czwartek, 16 maja 2013

Pierś kaczki z grilla




  • 4 piersi kaczki,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • ½ łyżeczki ziela angielskiego,
  • ¼ łyżeczki pieprzu kajeńskiego,
  • ½ łyżeczki imbiru,
  • 1 łyżeczka soli
Sos:
  • 6 łyżek musztardy dijon,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • ½ łyżeczki chili,
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.


Pierś kaczki oczyścić, umyć, osuszyć. Skórę przyciąć, na równi z mięsem, naciąć ją w kostkę. Przyprawy zmielić, wymieszać, natrzeć nimi kaczkę i odstawić na noc do lodówki. 


Ułożyć na ruszcie skórą do dołu, gdy tłuszcz się prawie wytopi odwrócić piersi na 3-4 minuty skórą do góry, z powrotem odwrócić i grillować dopóki temperatura wewnątrz piersi osiągnie 68-71 stopni. Zdjąć grilla i odłożyć na 5 minut zanim pokroimy.
Podawać z sosem z musztardy.



Franc – Lafleur Cotes de Bourg 2010
Do soczystej kaczej piersi z grilla polecam francuskie czerwone wytrawne wino, które powstało z trzech odmian winogron: Merlot, Cabernet Sauvignon i Malbec w rejonie Bordeaux. Wino charakteryzuje się intensywnym, głęboko rubinowym kolorem, wspaniałym klasycznym aromatem, w którym dominują nuty czerwonych i czarnych owoców, z nutą wanilii w tle. W ustach zdecydowane, pełne, o dobrej strukturze i umiarkowanie długim posmaku, z lekką taniną w tle.
Wino poleca Tomasz Noga, specjalista, znawca win







1 komentarz: