sobota, 11 maja 2013

Uda indyka z imbirem i ananasem



  • 700 gram mięsa z uda indyka,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka startego imbiru,
  • 1 chili,
  • 150 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka goździków,
  • sól,
  • pieprz młotkowany z kolendrą,
  • cukier,
  • ½ litra bulionu,
  • 1 ananas,
  • masło (najlepiej klarowane) do smażenia
Udo indyka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki 1x4-5 cm. Indyka smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie dodać rozgnieciony czosnek i imbir, chwilę dusić. Wlać bulion i wino, dodać posiekane chili, zmielone goździki. Dusić około 20 minut, doprawić solą, pieprzem z kolendrą i cukrem i dusić jeszcze około 5 minut.
Ananasa obrać ze skóry, przekroić wzdłuż na 4. Wyciąć twardy rdzeń. Każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż na 2-3 części. Smażyć na suchej patelni z obu stron aż się zrumieni.
Podawać z ryżem.
Na talerzu układać podsmażonego ananasa, ryż  na wierzch kłaść kurczaka, polewać sosem.


4 komentarze:

  1. Lubię mięsa i drób łączone z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. No trochę to dziwne w tytule udo a w opisie pierś...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. fakt, przepraszam. Tu konkretnie udo, ale pierś też może być

      Usuń