czwartek, 11 lipca 2013

Kukurydza gotowana



Sposób na słodką kukurydzę. Kukurydza "pastewna" (niestety i taką można kupić) gotuje się dłużej. 
Gotowana kukurydza jest pyszna. Dwie kolby i posiłek gotowy.



Kukurydzę obrać z liści, przyciąć końcówkę i wierzchołek. Włożyć do gotującej się lekko osolonej i ocukrzonej wody z łyżka masła. Gotować 5 15 minut. Zależy od kukurydzy. Młoda z jasnymi ziarnami  gotuje się krócej, starsza z żółtymi ziarnami gotuje się dłużej. Podawać z masłem i solą.


  • 2 kolby kukurydzy,
  • sól,
  • cukier,
  • masło.

5 komentarzy:

  1. Uwielbiam tak przyrządzoną kukurydzę. A gdzie można kupić takie trzymaki?
    Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. te moje to już prawie zabytek ;) Myślę, że w sklepach internetowych trzeba poszukać
      :)

      Usuń
  2. Kiedyś w Duce albo w Tschibo kupiłam. Trochę inne ale też do trzymania kukurydzy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. a można wiedzieć gdzie? Może komuś przyda się informacja :)

      Usuń