piątek, 5 lipca 2013

„Pęczotto” – pęczak z groszkiem




  • 400 ml pęczaku,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 pomidory,
  • 2-3 ogórki gruntowe,
  • cukinia – około 20 cm,
  • 250 gram groszku w strączkach,
  • 40 gram sera pecorino lub parmezanu,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz z kolendrą – może być sam pieprz,
  • świeża kolendra.
Pęczak umyć, włożyć do garnka zalać 650 ml zimnej wody, osolić, dodać łyżkę oliwy i gotować pod przykryciem aż wchłonie wodę, a następnie zmniejszyć gaz do minimum i gotować jeszcze około 15 minut.
Cebulę i czosnek posiekać. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cukinię pokroić w ćwierć plasterki szerokości około 0,5 cm. Groszek obrać z łyka i pokroić pod skosem w paski szerokości około 1 cm. Ogórka, cukinię i groszek chwilę podsmażyć na oliwie (każde warzywo oddzielnie).
Na rozgrzaną patelnię wlać oliwę, włożyć cebulę, dodać szczyptę soli i cukru, dusić około 4 minut. Dodać czosnek, dusić 2 minuty, włożyć pęczak. Dokładnie wymieszać, dodać pomidory. Dusić około 5 minut, dodać ogórka, zamieszać, dodać cukinię, dusić około 5 minut. Dodać starty ser, dokładnie wymieszać, doprawić i dodać groszek. Wymieszać, posypać kolendrą i podawać.
 



1 komentarz: