piątek, 26 lipca 2013

Tort kruchy z kremem lawendowym


Ciasto:
  • 300 gram mąki krupczatki,
  • 200 gram masła,
  • 100 cukru pudru,
  • 3 ugotowane na twardo żółtka,
Mąkę, pokrojone masło, cukier, żółtka włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 20 minut.
Schłodzone ciasto podzielić na 4-5 równych części, wywałkować z nich krążki o tej samej wielkości. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni piec około 15 minut aż się zrumienią. Upieczone krążki przełożyć na deskę uważając, aby ich nie połamać. Ciasto zaraz po upieczeniu jest bardzo kruche.
Krem:
  • 600 ml mleka,
  • 1,5 łyżki suszonych kwiatów lawendy,
  • skórka otarta z jednej cytryny,
  • 2 listki limonki,
  • 80 gram drobnego cukru,
  • 1 jajko,
  • 4 żółtka,
  • 30 gram mąki pszennej,
  • 45 gram mąki ziemniaczanej,
Zagotować mleko z lawendą, listkami limonki i skórką cytrynową. Przecedzić.
Cukier wymieszać z mąką ziemniaczaną i pszenną a następnie dodać do rozmąconych żółtek z białkiem i dokładnie wymieszać. Gorące mleko wlać do masy jajecznej ciągle mieszając a następnie całość przelać do garnka cały czas mieszając gotować na wolnym ogniu około 3 minut. Schłodzić.
Złożyć tort – na kruchy krążek wykładać część masy, przykrywać drugim krążkiem…
Udekorować owocami.

zastawa z

3 komentarze: