sobota, 31 sierpnia 2013

Ciasto czekoladowe ze śliwkami



  • 200 g miękkiego masła,
  • 250 g cukru pudru,
  • 5 jajek,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 pełna łyżka kakao,
  • nasiona z 1 torebki kardamonu,
  • 2 goździki,
  • 2 szczypty cynamonu,
  • ½ łyżeczki ekstraktu wanilii,
  • 1 kg śliwek,
  • 100 g białej czekolady,
  • 1 łyżka masła
Śliwki umyć, wysuszyć, przepołowić wzdłuż na pół i wyjąć pestki. 
Masło utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać na zmianę po jednym jajku i trochę cukru pudru. 
Następnie dodać proszek do pieczenia, obie mąki, kakao oraz zmielone przyprawy i wanilię.
Ciasto przełożyć do formy (ja użyłam formy 20x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. 
Na cieście ułożyć śliwki skórką do góry. 
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40-50 minut
W wodnej kąpieli rozpuścić pokruszoną czekoladę z łyżką masła. Czekoladą posmarować ciasto. 


5 komentarzy:

  1. Czekolada i śliwki, ten duet z góry jest skazany na sukces! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis, zapiszę sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie przepadam za czekoladą, ale z takimi dodatkami może być smacznie?:)

    OdpowiedzUsuń