piątek, 23 sierpnia 2013

Ciasto z borówkami amerykańskimi / jagodami


Ciasto z borówkami - pracochłonne, ale nie za bardzo. Smak i wygląd na pewno wynagrodzą czas poświęcony na przygotowanie ciasta z borówkami i kremem owocowym. 




Ciasto kruche: mąkę, pokrojone masło, cukier, jajko włożyć do miksera, szybko zmiksować. Przełożyć na blat lub do miski – zlepić ciasto w kulę, zawinąć w ściereczkę i włożyć do lodówki na 30 minut. Tortownicę o średnicy 25-26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować ( ja małym wałkiem do pizzy rozwałkowują ciasto w tortownicy), ułożyć na dnie tortownicy, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 - 20 minut. Upieczone ciasto odstawić do ostygnięcia.


Ciasto czekoladowe: Żółtka ubić z wodą, dodając 2/3 cukru. Białka ubić na sztywną pianę dodając pod koniec ubijania szczyptę soli. Na żółtka wysypać pozostały cukier, mąkę, kakao i delikatnie wymieszać z ubitymi żółtkami.

Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni 10-12 minut.

Ściereczkę kuchenną posypać cukrem pudrem i wyłożyć na nią ciasto, zwinąć wzdłuż dłuższego boku.


Krem/galaretka

Owoce zagotować z cukrem, sokiem cytrynowym i 8 łyżkami wody.

Blaty żelatyny namoczyć w zimnej wodzie. Zlać do miseczki płyn wytworzony podczas gotowania owoców i dodać do niego odciśniętą żelatynę w blatach lub rozpuścić w nim żelatynę deserową. Śmietanę ubić (ale nie może być ubita na sztywno) z cukrem i dodać płyn z żelatyną i ubić uważając, aby nie przebić śmietany.

Do owoców dodać cassis i likier malinowy, wymieszać. Dodać do śmietany i delikatnie wymieszać, odstawić aby krem zaczął gęstnieć.




Ciasto kruche ułożyć na paterze lub płaskim talerzu i ścisnąć obręczą do tortów lub włożyć do tortownicy. Ciasto czekoladowe rozwinąć, rozsmarować na nim tężejący krem.




Ciasto pokroić w paski o szerokości 4 cm. Ustawiać paski ciasta z kremem na cieście kruchym. Następnie ciasto odstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. 





Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Śmietanę podzielić na dwie części.




Jedną posmarować całe ciasto.



Drugą częścią śmietany i borówkami udekorować ciasto.




  • Ciasto kruche:

  • 125 g mąki pszennej,

  • 70 g cukru,

  • 1 jajko,

  • 70 g zimnego masła,


  • Ciasto czekoladowe:

  • 5 żółtek,

  • 5 łyżek zimnej wody,

  • 5 białek,

  • 130 g mąki,

  • 40-50 g kakao,

  • cukier do posypania,


  • krem/galaretka

  • 600 g borówek amerykańskich lub jagód,

  • 8 łyżek wody,

  • 80 g cukru,

  • sok z ½ cytryny,

  • 40 ml cassisu,

  • 30 ml likieru malinowego,

  • 9 blatów żelatyny lub 2 opakowania żelatyny deserowej,

  • 500 ml śmietany kremówki,

  • 1-2 łyżki cukru pudru


  • bita śmietana:

  • 500 ml śmietany kremówki,

  • 1-2 łyżki cukru pudru,

  • 2 opakowania śmietan –fix,

  • 200 g borówek




5 komentarzy:

  1. Przepis jest żywcem przepisany z miesięcznika Moje Gotowanie, nawet z tymi samymi błędami, które oni popełnili .... trochę obciach ...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znaczy, że ściągnęli ode mnie, proszę o datę tego miesięcznika, muszę to sprawdzić i domagać się praw autorskich. Dziękuję za czujność :) Mój przepis jest 2013 roku :) Więc może obciach dla nich. Bardzo proszę o podanie numeru, rocznika gazety, o której Pani mówi.

      Usuń
    2. No i znalazłam. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018. a mój przepis z 23 sierpnia 2013 roku, czyli ukradli. I komu wstyd? Czyli skopiowano mój przepis.....

      Usuń