piątek, 30 sierpnia 2013

Pomidorki koktajlowe w oliwie



Pomidory koktajlowe w oliwie są świetną przekąską, świeża bagietka maczana w oliwie z pomidorów i z pomidorkiem…pycha. Tylko pomidory muszą być polne, akurat jest sezon :) 

  • Pomidorki koktajlowe,
  • oliwa,
  • sól,
  • cukier,
  • bazylia,
  • tymianek,
  • czosnek,
  • sok cytrynowy,


Pomidorki umyć, osuszyć i podsmażyć na suchej patelni – najlepiej na grillowej, troszkę nawet przypalając skórkę. 


Pomidorki ułożyć w słoikach do 3/5 wysokości( ja używam 0,7 litra – do takiego słoika wchodzi około 0,5 kg pomidorków). 
Do każdego słoika dodać szczyptę soli, szczyptę cukru, kilka kropel soku cytrynowego, łyżeczkę octu, kilka listków bazylii, gałązkę tymianku, 1-2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki. 
Podgrzać oliwę - zacznie unosić się zapach – gorącą oliwą (115-125 stopni) zalać pomidory.  
Oliwę wlewać do pełna (aby mieć pewność, ze słoiki nie pękną, wstawiam je do zlewu i wkładam metalową łyżeczkę, którą oczywiście później wyjmuję). 
Słoiki zakręcić i odstawić, same się zawekują.
Zamiast oliwy można użyć olej słonecznikowy, też będą pyszne :)



28 komentarzy:

  1. a to dobrze ze te pomidorki puscily w sloiku???tzn wymieszaly sok z oliwa...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak :) na zdjęciu powyżej widać, że pomidorki puszczają sok :)

      Usuń
    2. Dziekuje:) Nie mogę się doczekać kiedy otworzę słoik i spróbuję:)))

      Usuń
    3. :) U mnie już pierwsza partia zjedzona..... ;(

      Usuń
  2. Ale fajny pomysł. Pędzę do koleżanki na działkę zebrać trochę pomidorków! Mniam!!
    A koleżance podsyłam pomysł, bo żaliła się, że tak dużo pomidorów i nie wiem co robić ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak długo można przechowywać takie pomidorki ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. u mnie stoją 2-3 miesiące... myślę, że mogłyby postać jeszcze z miesiąc, dwa...ale niestety za szybko je zjadamy :)

      Usuń
  4. A kiedy po przygotowaniu sa gotowe?

    OdpowiedzUsuń
  5. czy świeże pomidorki powinny być twarde czy mogą być miękkie?

    OdpowiedzUsuń
  6. a co bys zrobila z miekkich lekko popekanych? mam 2 miski z krzaczkow zebrane i nie przejem a myslalam zeby je jakos zasloikowac. bede wdzieczna za jakis pomysl.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. jeżeli twarde popękane to można w oliwę włożyć, ale jeżeli miękkie to bym przetarła...

      Usuń
  7. Moja mamusia poprosiła mnie żeby znaleść pszepis. Jak zrobiła były pyyycha:). Ps. Mam tylko 9 lat i pisze na tablecie więc mogą być błędy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo się cieszę, serdecznie pozdrawiam Ciebie i Mamusię :)

      Usuń
  8. przepis wygląda fajnie, ale przecież oliwy NIE wolno podgrzewać, bo nie tylko traci właściwości zdrowotne, ale staje się rakotwórcza. więc może warto też przepis zmodyfikować i stosować olej rzepakowy, który najlepiej nadaje się do podgrzewania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ???? Skąd taka wiedza temat oliwy?
      Cała kuchnia śródziemnomorska to podgrzewana oliwa... smażenie, pieczenie... Oliwa z oliwek ma dużo wyższą temperaturę dymienia niż olej, na przykład rzepakowy. (http://vitalia.pl/artykul6445_Ranking-tluszczow-do-smazenia.html)

      Usuń
  9. A sloiki od takiej gorącej oliwy nie popekaja

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja stawiam przygotowane słoiki w zlewie, oliwę należy lać powoli, można do słoika włożyć łyżeczkę metalową. Mi jeszcze żaden słoik nie pękł.

      Usuń
  10. Dziękuję bardzo 😊 jeszcze jedno pytanko czy te pomidorki dlugo podsmaża sie na patelni ? Pytam poniewaz jak robilam pomidory malinowe do oliey to dlugo musialam suszyc w piekarniku pozniej w suszarce a ten przepis wydaje sie taki dogodny 😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na rozgrzanej patelni niedługo, skórka musi się trochę przyrumienić ze wszystkich stron.
      Te będą zupełnie inne od suszonych :)

      Usuń
  11. Witam chyba cos zle zrobiłam pomidorki sie zarumienily ale w sloikach sie mocno porozpadaly co może być przyczyną hm może to ze robiłam na zwyklej patelni

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. chyba trochę za długo na patelni były, za mało rozgrzana patelnia była :( może na talerzu nie będę pięknie wyglądały, ale w smaku będą dobre :)

      Usuń
  12. Szczypta soli i cukru do słoika czyli ile??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szczypta :) Łapiemy sól dwoma palcami, taka klasyczna szczypta. Nie odmierzam łyżeczkami, bo łyżeczka nawet od kawy to raczej za dużo.

      Usuń