środa, 9 października 2013

"leczo" paprykowe



Leczo, a może lepiej gulasz paprykowy… ot, takie szybkie bezmięsne danie z sezonowych jesiennych warzyw.  Ilości warzyw podaję tylko orientacyjnie, taki ogólny „zarys” dania, gdyż każdy może zrobić go według własnego uznania. To znaczy, dodać więcej jednego warzywa, a mniej innego w zależności co lubi, lub co ma pod ręką. Ważne jest, aby warzyw nie rozgotować.

  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kawałek ostrej papryczki,
  • 4 średnie papryki,
  • 4 ogórki kiszone,
  • 3 nieduże cukinie,
  • 5 średnich pomidorów,
  • 1 winne jabłko,
  • 50 ml białego wytrawnego wina,
  • sól,
  • pieprz z kolendrą, 
  • szczypta cukru,
  • oliwa
Cebule, ogórki i cukinie pokroić w półplasterki. Czosnek i ostrą papryczkę drobno pokroić. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w niezbyt drobną kostkę. Jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać oliwę, udusić cebulę dodając czosnek i ostrą papryczkę. Cebulę przełożyć do garnka. Następnie kolejno smażyć cukinię, paprykę, ogórki kiszone ( mamy je lekko podsmażyć a nie udusić) i przekładać do garnka. Następnie podsmażyć pomidory i jabłka.
Do warzyw wlać wino, dodać przyprawy i zagotować, gotować około 3-5 minut. Ja nie męczę warzyw, mają być konkretne.  



zastawa z

4 komentarze: