wtorek, 8 października 2013

Mini tarty ze szpinakiem



  • Ciasto:
  • 180 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 75 g masła,
  • 5 łyżek zimnej wody,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Farsz:
  • 250 g szpinaku,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 g śmietany,
  • 80 g tartego parmezanu lub pecorino,
  • 1 jajko
  • 1 łyżka,
  • 100 g boczku wędzonego,
  • gałka muszkatołowa,
  • sól,
  • 3 łyżki masła
  • masło do wysmarowania foremek
Wszystkie składniki ciasta włożyć do blendera i krótko zmiksować. Wyjąć, zlepić formując spłaszczoną kostkę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny.
Boczek pokroić w paski szerokości około 0,5 cm i podsmażyć na suchej patelni. Szpinak oczyścić, umyć. Cebule pokroić w półplasterki, czosnek posiekać. Cebulę  poddusić na maśle, na szklisto. Dodać czosnek, szpinak, dodać szczyptę soli, gałkę muszkatołową, zamieszać, dusić 2 minuty. Wlać śmietanę, zagotować – ewentualnie doprawić i dusić pod przykryciem 5 minut.
Odstawić, dodać rozbełtane jajko i szybko zamieszać.
Foremki do mini tart wysmarować tłuszczem. Ciasto podzielić na 4 równe części, rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Ciasto ponakłuwać widelcem. Farsz wymieszać z ¾ sera i wyłożyć na ciasto. Na wierzchu ułożyć boczek i posypać resztą sera. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni około 20-25 minut, aż się zrumienią.

6 komentarzy: