czwartek, 3 października 2013

Sałatka z wołowiną


  • 500 g świecy wołowej lub innej dobrej wołowiny,
  • brokuły,
  • 300 g fasolki szparagowej,
  • 3-4 pomidory,
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • sok z jednej pomarańczy,
  • sos sojowy,
  • 2 łyżki miodu (ja użyłam miód pomarańczowy),
  • Tabasco,
  • sól,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • oliwa,
Brokuły oczyścić, umyć, ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Fasolkę obrać, ugotować al dente w lekko osolonej i ocukrzonej wodzie. Wyjąć, włożyć do zimnej wody aby zatrzymać proces gotowania.
Wlać wino do garnka, dodać sok z pomarańczy i gotować aż zgęstnieje, dodać 1 łyżkę sosu sojowego, zagotować. Wymieszać z łyżką miodu. Mięso umyć, osuszyć, obsmażyć z obu stron na złoty kolor na patelni posmarowanej tłuszczem. Następnie przełożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż osiągnie 62 stopnie w środku, około 10-15 minut. Upieczone mięso wyjąć i odstawić na 5 minut, następnie pokroić w cienkie plastry i zalać sosem z wina. Pomidory pokroić na cząstki. Brokuły podzielić na różyczki, ułożyć na talerzu, dodać fasolkę, pomidory i mięso. Do sosu, którym zalane było mięso dodać łyżkę miodu, tabasco, oliwę, sok z cytryny – oczywiście przyprawy dodajemy do smaku.
Polać sałatkę sosem.


3 komentarze: