poniedziałek, 25 listopada 2013

Leniwe pierogi



Pierogi leniwe, to tak naprawdę kluski, które przyrządza się łącząc składniki pierogów z serem w jedną masę.

  • 500 g sera białego półtłustego,
  • 3 jajka,
  • 20 g miękkiego masła,
  • 150 g mąki pszennej,
  • sól,
  • mąka do podsypywania,
Ser zemleć lub zetrzeć. Masło utrzeć na pulchną masę, dodać kolejno żółtka, a następnie ser. Utrzeć na jednolitą masę. Białka ubić na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka wyłożyć na masę serową, dodać mąkę i delikatnie wymieszać.


Ciasto wyłożyć na blat wysypany mąką. Formować wałek o średnicy około 3 cm. Lekko spłaszczyć i pokroić pod skosem na kluski szerokości około 2 cm.
Wrzucać pierogi do wrzącej osolonej wody, po zagotowaniu wyjmować łyżką cedzakową. Podawać „z wody” polane masłem, lub podsmażone na maśle. Można posypać cukrem lub podać z kwaśną śmietaną.



5 komentarzy: