czwartek, 12 grudnia 2013

Kapusta wigilijna



Kapusta wigilijna, kapusta z grzybami, śliwkami wędzonymi, czerwonym winem.... Taki postny bigos. Świetna alternatywa bigosu, dla tych co bez mięsa.

Kapustę kiszoną odcisnąć (jeżeli jest zbyt kwaśna, przepłukać w zimnej wodzie), pokroić.
Grzyby wypłukać, zalać zimną wodą i ugotować.
Cebulę pokroić w półplasterki.
Do garnka wlać olej, dodać cebulę, podsmażyć ze szczyptą cukru. 
Dodać kapustę, przyprawy, wlać wywar z gotowania grzybów, trochę wody (kapusta nie lubi się dusić na sucho) i dusić do miękkości.  
Grzyby pokroić, podsmażyć na oleju. Śliwki wypestkować, razem z grzybami dodać do kapusty dusić około 3 godziny. Następnie wlać około 500 ml wina i dusić... .
Jak dla mnie im dłużej tym lepiej. Kapusta powinna dusić się kilka godzin. A najlepsza jest po 3 dniach (gotowania z przerwami) i po przemrożeniu.



  • 1,5 kg kiszonej kapusty,
  • 100 g grzybów suszonych,
  • 100 g śliwek - suska sechlońska*,
  • 1 - 2  cebule,
  • 500 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • olej,
  • 6 ziaren pieprzu,
  • listek laurowy,
  • 4 szt. ziela angielskiego,
  • 2 szt. jałowca,
  • cukier

* Suska sechlońska to podsuszona i podwędzona śliwka (drylowana lub z pestką). W miejscowej gwarze „suska” znaczy tyle co suszona, a „sechlońska” pochodzi od nazwy miejscowości Sechna, leżącej w gminie Laskowa, w Małopolsce, z której wywodzi się tradycja suszenia śliwek.

Chronione Oznaczenie geograficzne ChOG – „jest to europejski znak przyznawany produktom regionalnym wyjątkowej jakości, o nazwie nawiązującej do miejsca w którym jest wytwarzany i podkreślającej ich związek z tym miejscem.
Oznaczenie ChOG mówi nam także, że chociaż jeden z etapów powstawania produktu musi przebiegać na obszarze, do którego odnosi się jego nazwa.”

7 komentarzy:

  1. Wygląda bosko, aż czuję jej zapach :D ahh zjadłabym!

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. jest pyszna :) nie wyobrażam sobie Wigilii bez takiej kapusty :)

      Usuń
  3. Już jutro będę ja robić 🥰

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast śliwki podwędzanej można dodać konfiturę ze śliwek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Będzie inny smak, ale myślę, że tak, chociaż pewnie lepiej jakby to były powidła. Powidła mniej słodkie, a konfitura może dać za dużo słodyczy. Pozdrawiam :)

      Usuń