piątek, 27 grudnia 2013

Śmietanowiec – galaretowiec


Galaretka... najprostszy deser. Wystarczy otworzyć torebkę z kolorowym proszkiem rozpuścić w gorącej wodzie i... i gotowe.
Moda na jej podawania zmienia się dość szybko. Moja Mama kostki kolorowej galaretki układała w kryształowej salaterce i polewała słodką śmietaną lub dekorowała bitą śmietaną. Później przyszła moda na „babki” z wylewanej warstwami galaretki. Teraz moja Córka zanurza kostki kolorowej galaretki w galaretce śmietanowej.
  • 3 kolorowe galaretki,
  • 0,5 l 18% śmietanki UHT,
  • 300 ml mleka,
  • żelatyna - na 1 litr płynu,
  • 3/4 szklanki cukru,

Każdą galaretkę wsypać do oddzielnej miski i zalać 400 ml gorącej wody (rozpuszczamy w mniejszej ilości wody niż podane jest na opakowaniu),odstawić w chłodne miejsce do stężenia. Pokroić w kostkę i wstawić do lodówki.
Mleko zagotować z cukrem, zdjąć z ognia, rozpuścić w nim żelatynę i odstawić do ostygnięcia ( do temperatury pokojowej) uważając aby nie stężało, następnie wymieszać ze śmietaną.
Do śmietany włożyć kostki kolorowej galaretki i dokładnie wymieszać. Przelać do formy wyłożonej folią spożywczą. Odstawić do lodówki do stężenia. 
 

6 komentarzy: