środa, 27 marca 2013

Święconka



Wino na Wielkanoc


Święta Zmartwychwstania Pańskiego być może nie są najlepszym czasem do popisów sommelierskich, ale coś jednak przez te kilka świątecznych dni pić trzeba. Moją propozycją są wina delikatniejsze, lżejsze, łatwiejsze w piciu. Takie, które sprawdzą się podczas  wydłużonego śniadania, takie, które można zaproponować do desek wędlin, a także do tradycyjnych mazurków.

sobota, 23 marca 2013

Boeuf Strogonow

Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie, ale wymagające dobrego mięsa – polędwicy wołowej. Najlepiej przygotować je tuż przed podaniem, nie odgrzewać, nie trzymać długo na ogniu.
Twórcą Strogonowa był francuski kucharz królów – Antonin Carême, który będąc kucharzem cara Aleksandra przygotował go na cześć hrabiego Pawła Stroganowa, rosyjskiego generała dywizji.
Wersji widziałam sporo ale preferuję najprostszą według Neli Rubinstein.

środa, 13 marca 2013

kontakt

krolestwogarow@gmail.com

ZMIANY



Minął już rok….
Czas na zmiany.
Gdy zaczynałam swoją przygodę z blogiem to tak naprawdę nie wiedziałam, co to jest blog, jak powinien wyglądać…
Przyszedł czas na zmiany… prace remontowe w toku……
Mam nadzieję, że będzie bardziej czytelny od wersji poprzedniej…

Biszkopt z herbatą matcha z kremem z mango

Co roku odbywają się w Warszawie targi  ExpoSweet 2013, skierowane są one przed wszystkim do osób z branży cukierniczej i piekarniczej. Lubię tam chodzić gdyż można podejrzeć nowe trendy i pomysły.
Miała być kolejna rolada …


środa, 6 marca 2013

Indyk pieczony z pomarańczami

Indyk pieczony z pomarańczami
Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez żurku, białej kiełbasy i właśnie indyka. 
Indyk pojawia się również na stole w czasie świąt Bożego Narodzenia. 

wtorek, 5 marca 2013

Chicken-Vindaloo

Kolejny raz spotkałam się przy wirtualnym wspólnym gotowaniu z
Tym razem wybór padł na danie z kuchni indyjskiej, Vindaloo. Nigdy wcześniej nie spotkałam się z kuchnią hinduską, w związku z czym miałam pewne obawy, co mi wyjdzie. Okazuje się jednak, że to bardzo proste danie, które każdy może wykonać bez problemu, a talerze bardzo szybko zostają puste :)