sobota, 18 stycznia 2014

Cynaderki - nerki cielęce smażone

  • 4 nerki cielęce,
  • 1/2 ząbka czosnku,
  • 2 łyżki masła klarowanego,
  • 2 łyżki masła,
  • 100 ml sherry,

Nerki oczyścić z błon wyciąć tłuszcz . 


Dokładnie umyć, osuszyć. Można sparzyć wrzątkiem, ale jeżeli nerki są małe nie trzeba.
Na patelni rozpuścić masło klarowane, dodać posiekany czosnek, zamieszać, włożyć nerki, smażyć około 5 minut. Wlać sherry i dusić aż alkohol odparuje, dodać masło i chwilę dusić, posolić.
Podałam z marchewką karmelizowaną w sherry.

 



4 komentarze:

  1. Nawet nie wiesz, jak ja uwielbiam nerki. To mój ulubiony smak z dzieciństwa. Niestety nie łatwo je kupić, przynajmniej we Wrocławiu. Serdecznie pozdrawiam.
    balakier-style.p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cynaderki z królika są pyszne. Na Biskupinie na placu można dostać na zamówienie.

      Usuń
    2. nigdy nie jadłam, a widziałam w sklepie.... :)

      Usuń