wtorek, 11 marca 2014

Czerwona cebula z gruszkami

  • 1 kg czerwonej cebuli,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy,
  • kawałek kory cynamonu,
  • 2 płatki gwiazdki anyżu,
  • 2 duże twarde gruszki,
  • 300 ml czerwonego wytrawnego wina,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • cukier,
  • miód,
Cebulę pokroić w cienkie plasterki, poddusić dodając szczyptę soli i cukru. Gruszki zetrzeć (nie obierać) na tarce o dużych oczkach, dodać do cebuli razem z cynamonem i anyżem. Dusić około 5 minut, wlać wino, dusić 10 minut i wlać sok z cytryny. Dusić do miękkości, doprawić miodem i solą.


zastawa z

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. jako dodatek do różnych dań mięsnych..... zamiast czerwonej kapusty na przykład.....

      Usuń