niedziela, 18 maja 2014

Młoda kapusta duszona z jagnięciną


  • młoda kapusta,
  • pęczek dymki,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 8 kotletów z górki jagnięcej z kością,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka listków rozmarynu,
  • sól,
  • pieprz
  • 150 bulionu drobiowego,
  • oliwa do smażenia,
Czosnek rozetrzeć, rozmaryn posiekać.
Kotlety oprószyć solą i pieprzem, natrzeć czosnkiem z rozmarynem. Odstawić na 30 minut.
Z kapusty usunąć wierzchnie uszkodzone liście. Przekroić wzdłuż na ósemki, wyciąć głąb. Każdą ósemkę przekroić jeszcze na pół w poprzek.
Włożyć do miski, oprószyć solą, lekko ugnieść i odstawić na 20 minut.
Cebulki oczyścić, przekroić wzdłuż na pół.
Kotlety obsmażyć na oliwie, z obu stron na rumiano.
Przełożyć na talerz.
Dymkę podsmażyć na tłuszczu z obsmażania kotletów. Przełożyć na talerz.


Kapustę przepłukać, odcisnąć.
Podsmażyć na patelni po mięsie i dymce.
Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem. Ułożyć na dnie połowę kapusty, następnie cebulki, mięso, przykryć resztą kapusty.
Oprószyć zmielonym zielem angielskim i pieprzem.
Wlać bulion.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 25-30 minut.
Ja przygotowałam w małych jednoosobowych naczyniach do zapiekania.




1 komentarz:

  1. Fajny pomysł, aby zapiec każdemu osobną porcję :) Sam przepis brzmi smakowicie.

    OdpowiedzUsuń