wtorek, 6 maja 2014

Szparagi z sosem holenderskim


  • 2 pęczki szparagów,
  • sól,
  • cukier,

  • 1 żółtko,
  • 1,5 łyżki wina białego półwytrawnego,
  • 125 g masła,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz

Sos holenderski jest ciepłym sosem o konsystencji majonezu.
Przyrządza się go z żółtek, wody/wina i masła.
Sos holenderski jest sosem podstawowym. Przez dodanie do niego poszczególnych składników otrzymujemy
 sos Choron - koncentrat pomidorowy,
 sos bearneński (berneński) – wino i estragon,
 sos maltański – sok pomarańczowy
 sos musztardowy – musztarda
 sos muślinowy – bita śmietana
Szparagi obrać obieraczką do miękkich warzyw i owoców. Końcówkę odłamać a nie odcinać !!! Obrane wkładać do zimnej wody, aby nie ciemniały.
Gotować, najlepiej "na stojąco" (chociaż można i na płasko), w wysokim garnku z sitkiem, można je powiązać w pęczki.
Szparagi włożyć do wrzącej lekko osolonej i ocukrzonej wody, gotować 5 minut od zagotowania.
Masło zagotować, zszumować - zdjąć pianę.
Żółtko rozbełtać z winem. Ubijać na parze do uzyskania puszystej piany.
Dalej ubijając zdjąć z ognia i dolewać kroplami masło.
Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Szparagi wyłożyć na talerz, na szparagach ułożyć sos.
Również zielone szparagi można podać z sosem holenderskim.
Szparagi zielone gotujemy krócej. 3 minuty w zupełności wystarczą.




Więcej przepisów ze szparagami tutaj.

3 komentarze:

  1. Najbardziej lubię polane masełkiem przetopionym z bułka tarta :) co nie oznacza ze nie spróbuje Twojej propozycji :) pozdrawiam!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. polecam - w końcu to klasyka... a ja najbardziej lubię same, prosto z wody :)

      Usuń
  2. Właśnie przed chwila kupiłam szparagi. Z nieba mi spadłaś z tym przepisem. Serdecznie pozdrawiam.
    http://balakier-style.pl/

    OdpowiedzUsuń