poniedziałek, 2 czerwca 2014

Małże zapiekane - mule zapiekane


  • 1 kg muli,
  • 80 g startych migdałów,
  • 100 g tartej bułki,
  • 1 pepperoni,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 250 g natki pietruszki,
  • 30 g parmezanu,
  • oliwa,

Wyszorować szczoteczką mule, usunąć wąsy. Wyrzucić muszle otwarte, które nie zamykają się po postukaniu w nie oraz muszle połamane.
Szczególnie trzeba zwrócić na dokładne mycie muli nie pochodzących z dzikiego zbioru, gdyż są bardziej zapiaszczone od hodowlanych.
Zagotować 500 ml wody w garnku o szerokim dnie, wrzucić małże, przykryć i gotować około 5 minut. Wyjąć mule, wody z gotowania nie wylewać.
Zamknięte muszle wyrzucić.


Pozostałe rozdzielić. Wyjąć małże, ułożyć na jednej części muszli, drugą część wyrzucić.
Na patelnię wlać 5 łyżek oliwy, wsypać bułkę tartą i migdały, podsmażać do przyrumienienia.
Czosnek, pepperoni i pietruszkę posiekać, wymieszać z parmezanem. Dodać do podsmażonej bułki, wlać 3 łyżki oliwy, około 150 ml wywaru z gotowania małż, dokładnie wymieszać.
Układać farsz na przygotowane polówki muli.
Ułożyć je na blasze i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 4-5 minut.

1 komentarz: