środa, 4 czerwca 2014

Tapas – szynka serrano, truskawki, pesto ze szczypiorku czosnkowego

Z okazji, prowadzonej w ramach hiszpańskiej kampanii „Original Flavors, Mediterranean Essence”, akcji „Spanish Tapas Week”, miałam przyjemność wziąć udział w profesjonalnych warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez hiszpańskiego szefa kuchni Fernando del Cerro, właściciela restauracji Casa José, z 1 gwiazdką Michelin. Warsztaty odbyły się w studio Cook up.
Kampania ma na celu promocję hiszpańskich produktów - wina, oliwy i szynki:
- oliwy z oliwek Extra Virgin o chronionej nazwie Baena
- wina o chronionej nazwie Ribera del Duero
    - szynki Serrano posiadającej certyfikat Gwarantowana Tradycyjna   Specjalność


Tematem warsztatów prowadzonych przez Fernando del Cerro były Tapas – czyli hiszpańskie przekąski.
Oto moja wariacja na temat tapas. Do ich przygotowania użyłam między innymi promowane produkty.
  • chleb tostowy,
  • dymka,
  • pesto ze szczypiorku czosnkowego,
  • szynka serrano,
  • truskawki,
  • oliwa Extra Virgin Baena,
  • oliwa Extra Virgin Baena z wanilią*,
  • pieprz czarny grubo mielony,
  • cukier,
Chleb tostowy opiec, odciąć skórkę, pokroić w równe prostokąty, posmarować pesto.
Truskawki, odszypułkować, przekroić każdą na 2 lub 4 i namoczyć w oliwie waniliowej.


Dymkę, umyć, obrać, odciąć końcówki oraz większą część szczypioru. Blanszować około 3 minut we wrzącej lekko ocukrzonej wodzie.
Dymkę wyjąć, osuszyć ręcznikiem i obsmażyć na oliwie. Wyjąć na ręcznik papierowy. Pokroić na niewielkie kawałki wielkości tościków.
Zawinąć kawałki dymki w szynkę. Na wykałaczkę nabić kawałek truskawki, przekłuć szynkę z dymką i połączyć z tościkiem.
Ułożyć na talerzu, posypać czarnym pieprzem.
Pamiętajmy o dobraniu odpowiednich proporcji szynki, truskawki i dymki.
Do przekąsek idealne będzie czerwone wino z regionu Ribera Del Duero.
*oliwę mieszam z rozgniecioną wanilią i odstawiam na kilka dni





2 komentarze:

  1. Asiu fajnie było znowu się spotkać i wspólnie pogotować ;) Twój pomysł na waniliową oliwę zapisuję :) zaintrygowało mnie to połączenie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu, również bardzo miło było i wesoło :) dzięki, ale gdzieś słyszałam o takiej oliwie i .... i zrobiłam sama taką, jest super

      Usuń