piątek, 4 lipca 2014

tarta z agrestem - ciasto z agrestem


  • Ciasto:
  • 250 g mąki,
  • skórka otarta z 1 cytryny,
  • 1 jajko,
  • 100 g cukru,
  • 125 g masła,
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego,
  •  
  • farsz:
  • 2 kromki suchego placka drożdżowego,
  • 50 g mielonych migdałów,
  • 600 g agrestu,
  • cukier puder,
  • cukier,
  •  
  • 1 żółtko,
  • 2 łyżki śmietany,
  •  
  • masło do wysmarowania formy,

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować. Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić co najmniej na 30 minut do lodówki.
Farsz:
Agrest umyć, osuszyć, odciąć końcówki. 
Suchy placek drożdżowy zmiksować, wymieszać z migdałami. 
Formę do tarty wysmarować masłem. 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć dno i boki formy. Ciasto ponakłuwać widelcem. Wysypać na nie migdały. Na nich ułożyć agrest, posypać cukrem pudrem. 
Z reszty ciasta uformować wałki, z których ułożyć kratkę na agreście. Wstawić ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. 
Wyjąć posypać cukrem i skarmelizować przy użyciu palnika lub zapiec w piekarniku.


2 komentarze: