wtorek, 19 sierpnia 2014

Krem z cukinii


  • 1 kg miąższu z cukinii,
  • 2 cebule,
  • oliwa,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru,
  • szczypta świeżo zmielonej kolendry,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu,
  • 200 ml bulionu – najlepiej domowego,
  • 15 g prawdziwków lub podgrzybków suszonych,
  •  
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
Cebule pokroić w półplasterki i poddusić do miękkości na oliwie, z dodatkiem szczypty cukru i soli.
Dodać grzyby suszone (pokruszone), przesmażyć, następnie dodać pokrojony miąższ cukinii, poddusić, zalać bulionem. Gotować aż cukinia będzie miękka. Zmiksować. Doprawić kolendrą, pieprzem. W razie potrzeby dolać wodę lub odparować nadmiar płynu, zagotować. Przetrzeć przez sito.
Pestki słonecznika podprażyć na suchej patelni.
Zupę można podać w wydrążonych cukiniach.
Podawać posypaną prażonymi pestkami słonecznika.


1 komentarz: