czwartek, 11 września 2014

Puree z skorzonery / wężymorda

  • 700 g skorzonery,
  • 3 łyżki zimnego masła,
  • 2 łyżki gęstej śmietany*,
  • sok z cytryny,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,

Skorzonerę obrać starannie, obraną wkładać do miski z wodą, z dodatkiem soku z cytryny, aby nie sczerniała.
Pokroić na kawałki, włożyć do garnka i zalać wodą – tylko tyle wody, aby przykryć kawałki skorzonery. Dodać szczyptę soli i cukru.
Gotować aż zmięknie. Ugotowaną skorzonerę zmiksować, doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować aż masa zgęstnieje. Przetrzeć przez sito. 

 
Dodać śmietanę, dokładnie wymieszać a następnie dodać zimne masło. Wymieszać.
Podawać jako dodatek do mięs.

 *śmietanę można pominąć
 zastawa z

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. http://www.krolestwogarow.pl/2013/11/skorzonera-salsefia-po-polsku.html
      zapraszam, tu jest dokładniejszy opis tego zapomnianego warzywa :)

      Usuń
  2. Wszedłem do Ciebie, bo zaintrygowała mnie ta niezwykłą nazwa warzywa, dotychczas o nim nie słyszałem!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miło mi i zapraszam do częstszych odwiedzin :) A skorzonerę polecam :)

      Usuń